Om de ontwerp opdracht van start te laten gaan gingen we een kijkje nemen bij Unilin zelf om kennis te maken met de productietechniek in de fabriek, de beschikbare materialen en de mogelijkheden ervan, de verbindingstechnieken en de alreeds bestaande Unilin Decor producten. Hierna volgt een samenvatting van zaken die we geleerd hebben tijdens dit bedrijfsbezoek.
- Productie technieken
- De Unilin afdeling in Wielsbeke maakt spaanplaten, mdf platen, vlasplaten.. Het persen van de platen zelf gebeurt dus niet in Izegem, wel in Wielsbeke. De platen worden dan met vrachtwagens naar Unilin Decor gebracht.
- Als de platen van de vrachtwagen gehaald zijn, is de eerste stap van het proces, de platen bekleden met een laminaatlaag. Dit gebeurt door op de platen een vel papier met een harslaag te leggen. Vervolgens wordt deze harslaag op de plaatgeperst tussen twee grote stalen cilinders. De cilinders persen de hrs op de plaat onder een druk van 250 bar een op een temperatuur van 200 graden. In de cilinders is een bepaalde structuur geëtst. De harslaag neemt dan deze structuur aan. Meestal gaat het om een bepaalde houtstructuur. Hierna worden de platen afgekoeld.
- Als de platen zijn afgekoeld kan men de platen op de juiste lengten zagen. Dit gebeurt met een gigantische zaagmachine die bestaat uit vier afzonderlijke 'stations'. De zaagmachine heeft een langs zaag en een kopzaag die volledig computergestuurd zijn.
- Na het zagen kunnen de zijkanten van de platen voorzien worden van een kunststop (abs) strip. De strip zorgt voor een mooie afwerking van de zijkanten. De randen van de strip zijn afgerond en de structuur op de strips komt overeen met de houtstructuur van het laminaat. Om dit te doen beschikt men over een speciale machine die twee kanten tegelijk kan bekleden. De strip wordt met lijm aan de plaat gekleefd.
- Na deze stap worden alle gaten geboord/gefreesd met een splinternieuwe volledig computer gestuurde boormachine. De gaten dienen om de bevestigingsmaterialen in aan te brengen. De machine kan ook nadat een gat is geboord er al een plug in steken.
- Na deze stap is de plaat afgewerkt een wordt ze klaargelegd om samen met de andere onderdelen verpakt te worden. Het verpakken gebeurt met krimpfolie. De onderdelen worden in een plastic gestoken die dan verwarmd wordt in een oven zodat de folie krimpt en het product goed omsluit. Bepaalde grotere onderdelen worden in een karton verpakt met een lint er rond, de zogenaamde flat-packs.
- Materialen
De beschikbare materialen zijn:
- vlasplaten: platen gemaakt van vlasvezels. Dit zijn de goedkopere, minder stevige platen.
- Spaanplaten: Dit zijn al stevigere platen. Ze bestaan in drie varianten: groene die goed tegen vocht kunnen, rode die vuurbestendig zijn en de gewone.
- Mdf platen: platen met een relatief glad oppervlak die bestaan uit fijne samengeperste vezels.
- Laminaat platen: hoogwaardige platen met een laminaatlaag die in meubels gebruikt worden.
- Bevesigingsmaterialen
- De belangrijkste bevestiginsgsmaterialen die men gebruikt om meubels mee te bouwen zijn houten pluggen en metalen pluggen. Deze twee hebben een verschillende diameter zodat de consument zich niet kan vergissen bij het plaatsen van de pluggen in de gaten. Verder zijn er ook nog aandraai schroeven die in de grootste gaten passen. De onderstaande tekening is een handleiding om één van de Unilin producten te monteren.
- Om deuren aan de kasten te bevesitgen zijn er scharnieren. Er zijn ook scharnieren beschikbaar met een demper.
- Om laden in een kast te monteren zijn er schuivende rails. De goedkoopste zijn van plastic gemaakt. De duurdere versie is uit metaal gemaakt een glijdt met behulp van kogeltjes. De nog iets duurdere uitvoering bevat ook een gasveer zodat de lade gedempt wordt bij het dichtschuiven.
- Bestaande Unilin producten
- In de vergaderzaal stonden enkele bestaande Unilin producten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten