donderdag 26 maart 2009

Informatiefase 4: Melamine

Op wikipedia staan volgende belangrijke eigenschappen van melamine:

Melamine wordt vooral gebruikt als basisgrondstof voor melamine-harsen en coatings. Door een reactie met aldehyden (gewoonlijk formaldehyde) worden thermohardende kunststoffen geproduceerd. Melamineformaldehyde (vaak, foutief, ook "melamine" genoemd) is sterk, licht, hard en bestand tegen zuren en basen, redenen waarom het gebruikt wordt om er borden en bestek van te maken. Melamineformaldehyde is het hoofdbestanddeel van de toplaag van hardplastics en laminaatvloeren. Daarnaast bestaat nog een gesulfoneerde hars die wordt toegepast als plastificeerder in beton en anhydriet (calciumsulfaat). Andere toepassingen van melamineharsen zijn lijmen en papier- en textielveredelingsmiddelen. Melamine heeft een vlamvertragende eigenschap (er komt stikstof vrij als het verbrandt).

Informatiefase 3: Marktonderzoek

- In een aantal ketens verkoopt men doe-het-zelf meubelen op de manier waarop Unilin hun producten op de man wil brengen. De bekendste hiervan is Ikea. De catalogus had ik zoals de meeste mensen al liggen. Dit heb ik dan ook eens goed doorgenomen om te kijken wat Ikea zoal verkoopt van dergelijke producten. Op de site staan uiteraard ook alle producten.

- Een paar dagen geleden ben ik ook naar Gamma geweest op zoek naar flat pack meubelen. Het aanbod hier was echter beperkt tot enkele kasten voor in de badkamer en keuken.

- Op de site van Brico kan men de catalogisch volledig bekijken. Brico heeft een groter aanbod aan dergelijke zelfbouw meubelen.

Informatiefase 2: kick off: bedrijfsbezoek bij unilin

Om de ontwerp opdracht van start te laten gaan gingen we een kijkje nemen bij Unilin zelf om kennis te maken met de productietechniek in de fabriek, de beschikbare materialen en de mogelijkheden ervan, de verbindingstechnieken en de alreeds bestaande Unilin Decor producten. Hierna volgt een samenvatting van zaken die we geleerd hebben tijdens dit bedrijfsbezoek.

- Productie technieken

- De Unilin afdeling in Wielsbeke maakt spaanplaten, mdf platen, vlasplaten.. Het persen van de platen zelf gebeurt dus niet in Izegem, wel in Wielsbeke. De platen worden dan met vrachtwagens naar Unilin Decor gebracht.

- Als de platen van de vrachtwagen gehaald zijn, is de eerste stap van he
t proces, de platen bekleden met een laminaatlaag. Dit gebeurt door op de platen een vel papier met een harslaag te leggen. Vervolgens wordt deze harslaag op de plaatgeperst tussen twee grote stalen cilinders. De cilinders persen de hrs op de plaat onder een druk van 250 bar een op een temperatuur van 200 graden. In de cilinders is een bepaalde structuur geëtst. De harslaag neemt dan deze structuur aan. Meestal gaat het om een bepaalde houtstructuur. Hierna worden de platen afgekoeld.

- Als de platen zijn afgekoeld kan me
n de platen op de juiste lengten zagen. Dit gebeurt met een gigantische zaagmachine die bestaat uit vier afzonderlijke 'stations'. De zaagmachine heeft een langs zaag en een kopzaag die volledig computergestuurd zijn.

- Na het zagen kunnen de zijkanten van de platen voorzien worden van een kunststop (abs) strip. De strip zorgt voor een mooie afwerking van de
zijkanten. De randen van de strip zijn afgerond en de structuur op de strips komt overeen met de houtstructuur van het laminaat. Om dit te doen beschikt men over een speciale machine die twee kanten tegelijk kan bekleden. De strip wordt met lijm aan de plaat gekleefd.

- Na deze stap worden alle gaten geboord/gefreesd met een splinternieuwe volledig computer gestuurde boormachine. De gaten dienen om de bevestigingsmaterialen in aan te brengen. De machine kan ook nadat een gat is geboord er al een plug in steken.

- Na deze stap is de plaat afgewerkt een wordt ze klaargelegd om samen met de andere onderdele
n verpakt te worden. Het verpakken gebeurt met krimpfolie. De onderdelen worden in een plastic gestoken die dan verwarmd wordt in een oven zodat de folie krimpt en het product goed omsluit. Bepaalde grotere onderdelen worden in een karton verpakt met een lint er rond, de zogenaamde flat-packs.

- Materialen

De beschikbare materialen zijn:

- vlasplaten: platen gemaakt van vlasvezels. Dit zijn de goedkopere, minder stevige platen.


- Sp
aanplaten: Dit zijn al stevigere platen. Ze bestaan in drie varianten: groene die goed tegen vocht kunnen, rode die vuurbestendig zijn en de gewone.

- Mdf platen: platen met een relatief glad oppervlak die bestaan uit fijne samengeperste vezels.


- Laminaat platen: hoogwaardige platen met een laminaatlaag die in meubels gebruikt worden.


- Bevesigingsmaterialen

- De belangrijkste bevestiginsgsmaterialen die men gebruikt om meubels mee te bouwen zijn houten pluggen en metalen pluggen. Deze twee hebben een verschillende diameter zodat de consument zich niet kan vergissen bij het plaatsen van de pluggen in de gaten. Verder zijn er ook nog aandraai schroeven die in de grootste gaten passen. De onderstaande tekening is een handleiding om één van de Unilin producten te monteren.


- Om deuren aan de kasten te bevesitgen zijn er scharnieren. Er zijn ook scharnieren beschikbaar met een demper.

- Om laden in een kast te monteren zijn er schuivende rails. De goedkoopste zijn van plastic gemaakt. De du
urdere versie is uit metaal gemaakt een glijdt met behulp van kogeltjes. De nog iets duurdere uitvoering bevat ook een gasveer zodat de lade gedempt wordt bij het dichtschuiven.

- Bestaande Unilin producten

- In de vergaderzaal stonden enkele bestaande Unilin producten.

Informatiefase 1: Opdrachtstelling

De nieuwe ontwerp-opdracht is in opdracht van Unilin Decor. Unilin produceert melamine platen en mdf platen. De afdeling Unilin Decor gebruikt deze platen om meubelen mee te maken. Waarmee ze de doe-het-zelf markt trachten te betreden. De bedoeling is om de meubelen ikea gewijs in flat packs te verkopen in doe-het-zelf zaken.
Bij Unilin Decor maken ze echter enkel kasten en tafels. De vraag naar ons toe is dan ook om nieuwe toepassingen te bedenken waarbij melamine platen gebruikt kunnen worden. Dit kan een toepassing zijn die zich in een totaal andere context dan meubelen bevindt ofwel toch iets in de meubel sector maar dan een nieuw soort meubel.

donderdag 19 maart 2009

Eindproduct

Dit is nog een laatste goede foto van het product, op de container gemonteerd.

Afgewerkte Ikea handleiding

Omdat de handleiding er 'Ikea-achtig' zou uitzien heb ik een (wellicht zeer verkeerd vertaalde) Zweedse naam gekozen. Trappa betekent trap en bistand betekent hulp.


woensdag 11 maart 2009

Definitieve maquette

Hieronder is een foto te zien van de definitieve maquettes die ik maakte. Het maken van deze maquettes nam een namiddag in beslag. De drie wielen op de module zijn steunwieltjes die men terug vindt op kinderfietsen. Deze wielen waren de meest geschikte die ik kon vinden voor dit ontwerp, maar eigenlijk moeten de wielen nog een stuk groter zijn om ideaal te zijn. De wielen die ik in de winkel vond, die groter waren dan de steunwieltjes waren ook veel duurder, breder, zwaarder en dus ook lomper dan de steunwieltjes. De pvc buis met deksel van 200 mm had in werkelijkheid slechts een binnendiameter van 190 mm. De wielen van de container moeten in de buis passen dus was er nog een namiddag werk nodig om de wielen te schuren tot de gewenste diameter. Hiertoe probeerde ik de wielen kleiner te maken met 4 schuurmachines, 2 veilen, een draaibank en een zaag, met hoopje giftig ruikend rubberstof als overschot. Uiteindelijk bleek een combinatie van zagen en achteraf schuren de meest effectieve methode.

zaterdag 7 maart 2009

bevestigingssysteem met schroefdop

Ik heb lang zitten denken over een systeem om de module met drie wielen op het wiel van de container te bevestigen. Een andere optie was om het wiel van de container zelf eerst te verwijderen. Dit vond ik een minder goed systeem omdat ik een 'echte' add-on wilde maken en dus niet iets waarvoor je eerst een onderdeel van de container moet verwijderen. Een tweede punt is dat het wiel van de container er niet gemakkelijk af komt. Dus moest ik een systeem bedenken om het aan het wiel zelf te hangen. Het moest een eenvoudig te monteren systeem zijn waarvoor zo weinig mogelijk handelingen nodig zijn. Daarom koos ik voor een schroefdop systeem. In mijn maquette gebruik ik hiervoor riool afdek schroefdeksels van 200mm. Deze deksels met een diamater van 200 mm vind je niet in gewone doe het zelf winkels. Ik vond ze uiteindelijk in een klein fabriekje dat gespecialisseerd is in kunststof buizen, namelijk pantek in Wielsbeke. Hieronder staat een foto van deze deksels.
Het is de bedoeling dat de buis over het wiel van de container geschoven wordt. In het deksel wordt een gleuf gemaakt zodat je het over de wiel as kan schuiven. Nu moet de gebruiker enkel het deksel op de buis schroeven zodat het wiel tussen het deksel en de module geklemd komt te zitten. Er zijn dus slechts 2 handelingen nodig om de module te bevestigen en bovendien is er geen gereedschap zoals schroevendraaiers nodig. Ik hoop dat onderstaande schets dit iets verduidelijkt.

maquette 1

Dit is een eerste maquette die ik maakte. Op de drie bouten komen er wielen. Het probleem echter is dat de wielen niet ver genoeg uit elkaar staan zodat het wiel van de container zelf, de treden raakt als de container over een trap rijdt. Bij de volgende maquette zal ik de wielen dus verder uit elkaar zetten en ook het bevesigingssysteem (met schroefdop) op de maquette aanbrengen.