woensdag 17 december 2008

Maquette 5: Verbeterd concept hoektrekker

Dit is een proefmaquette die ik nog snel maakte. Zoals te zien is op de foto's is de maquette heel simpel en ze bevat weinig onderdelen. Een elastiek doet de plooiarmen terug veren. Dit is echter een proefmaquette, het is de bedoeling dat er elastisch rubber gebruikt wordt zodat de elastiek weggelaten kan worden.

dinsdag 16 december 2008

Verbeterd concept van de hoektrekker

De mensen van PDC Brush gaven aan dat het driehoekig deel aan de hoektrekker niet erg handig is om vlak tegen een muur water weg te trekken. Na wat denkwerk kwam ik tot dit verbeterd concept. Het is een hoektrekker zonder het driehoekig deel. Er zijn 2 scharnieren, één aan elke kant van het handvat. Dit concept bestaat ook uit veel minder onderdelen dan de vorige hoektrekker. Een bijkomend voordeel is dat de plooiarmen in een scherpere hoek kunnen plooien. Het is de bedoeling dat er elastisch rubber wordt gebruikt zodat het rubber zelf als elastiek functioneert om de plooi armen terug recht te laten veren. Schets:

vrijdag 12 december 2008

Presentatie

Maquette 4: Hoektrekker

Ik heb nog een model gemaakt van de hoektrekker. Deze keer maakte ik een model van een vloerhoektrekker. Er zitten een aantal verbeteringen in in vergelijking met de vorige hoektrekker. Zo zit het rubber dichter bij het scharnier zodat het rubber nog beter in een hoek van 90° staat, er zit ook tape op de uiteinden van de armen zodat deze beter over de muren glijden waardoor de trekker vlotter kan plooien, de laag rubber is dunner zodat het rubber beter het vuil meeneemt, de gleuven van het scharnier glijden beter en er zit nu een lange borstelstok aan de trekker. Foto's:

zondag 7 december 2008

Maquette 3: Hoektrekker

Dit idee vond ik uiteindelijk het beste. Het is een eenvoudig product. Dit is een maquette voor een hand trekker. Als ik tijd heb maak ik nog een maquette van een vloertrekker die op hetzelfde principe werkt, maar dan met enkele aanpassingen.
Foto van de afgewerkte maquette:

Het scharnier glijdt in een gleuf en op deze manier kan de trekker in een hoek van 90 graden komen te staan. De trekker veert automatisch terug met behulp van een elastiek.
De trekker in een hoek:

Maquette 2: Rolborstel

Dit is een prototype van de rolborstel. Helaas bestaan er al dergelijke producten op de markt, maar mits enkele innovaties (zoals een bakje waar het vuil niet kan uitvallen, het product hygiënischer maken, twee bakjes voorzien zodat de borstel in twee richtingen werkt, enz.) kan dit toch nog een goed product worden. Want het biedt een aantal voordelen op een stofzuiger (neemt minder plaats in, verbruikt geen elektriciteit, kost minder, enz.) Aangezien ik de hoektrekker een beter en simpeler idee vind, zal ik me niet verder concentreren op de rolborstel. Foto van de afgewerkte maquette:

De borstel en de wielen zitten elk op een andere as. De wielen doen de eerst as draaien, daarop zit een schijf. Op de tweede as zit de borstel en een kleinere schijf. De twee schijven zijn verbonden met een elastiek. Omdat de eerste schijf groter is dan de tweede schijf draait de borstel sneller dan de wielen. Op de wielen en schijven heb ik een strook rubber aangebracht zodat deze anti-slip zijn.


Het bakje is aan de behuizing gemonteerd met 2 vijzen, waardoor het kan roteren. Het voordeel hiervan is dat het bakje altijd plat op de grond blijft. Ook als de wielen bijvoorbeeld op een steentje rijden.

Maquette 1: veger met drukverdeling

Dit is een prototype van de veger met drukverdeling. Het bestaat uit een bovenvlak (hieraan moet de borstelstok normaal gezien nog komen) en 7 latjes die afzonderlijk op en neer kunnen veren. Als er een oneffenheid in de vloer is kan deze veger dat opvangen. Ik heb heel lang moeten zoeken naar veren, die ik dan uiteindelijk toch heb kunnen kopen in een winkel van Fabory. Hieronder een foto van de onderkant. Het is de bedoeling dat aan deze latjes een swifferdoekje wordt vastgemaakt. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren met velcro strips die aan de onderkant van de latjes hangen.

Een foto van het veersysteem:

De latjes worden ingedrukt als de vloer oneffen is:

De voorkant van elk latje kan ook onafhankelijk van de achterkant ingedrukt worden:

donderdag 4 december 2008

Filmpje

Een interessant filmpje dat ik tegenkwam op technologieblog 'gizmodo'.

woensdag 3 december 2008

Verbeterd idee voor hoektrekker

Deze schets is een schets van de verbeterde versie van de hoektrekker. In deze versie past de trekker beter in een hoek, hij bevat minder onderdelen en is gemakkelijker te maken. Op deze manier zal ik dan ook het prototype maken.

dinsdag 2 december 2008

Work in progress 2

Een heel snel gemaakte maquette om het systeem te testen van de hoektrekker.

zondag 30 november 2008

Work in progress 1

Dit weekend ben ik begonnen aan een eerste maquette. Dit is een maquette van de rolborstel. De uitwerking gebeurt in hout. Ik gebruik hout in plaats van karton omdat dit een steviger materiaal is en er zitten bewegende onderdelen in de maquette. Hier een foto van hoe het er voorlopig uitziet.

Idee 9: schrobber en trekker in één

Het volgend ontwerp is een schrobber met een sponslaag aan de onderkant. Dit gedeelte bestaat uit twee helften. Deze helften kunnen met een mechanisme opgeklapt worden. Er is nu enkel een fijne strook die de grond raakt. Hieraan is een trekker bevestigd.

Idee 8: Flexibele WC-borstel

Bij sommige wc's wordt de buis waarlangs het water weg gaat, breder naar achter toe. Dit gedeelte is moeilijk om te reinigen met traditionele wc-borstels. Daarom dit ontwerp van een flexibele borstel, die samengedrukt wordt als de buis smaller wordt en open gaat als de buis breder wordt.

zaterdag 29 november 2008

Idee 7: Toetsenbord blazer

Een goede manier om vuil te verwijderen uit een toetsenbord is door erop te blazen met een luchtspray. Het probleem hiermee is dat al het stof direct wegvliegt en op een andere plaats terecht komt. Daarom dit ontwerp. De toetsenbord reiniger bestaat uit een hulpstuk om op een stofzuiger te steken. In het midden van de buis zit een fijn buisje dat verbonden is met een luchtspray. Dus als het vuil weggeblazen wordt, wordt het direct opgezogen door de stofzuiger.

Idee 6: Hoektrekker

Het wegtrekken van water in de hoeken van een ruimte kan problemen opleveren. Daarom het idee van een hoektrekker. De trekker past zich aan, aan de hoek en veert automatisch terug. Op de schets is het systeem getekend met een borstel, maar dit kan dus evengoed met een trekker.

donderdag 20 november 2008

Idee 5: Veger met drukverdeling

Een vlakke vloer reinigen gaat goed met een borstel, Swiffer of dweil, maar als je een tegelvloer moet reinigen met voegen die lager liggen dan de tegels dan is het moeilijk om in de voegen te kuisen. Daarom bedacht ik een veger met fijne latjes die naast elkaar staan. De latjes zijn vast gemaakt aan een stuk plastic dat door zijn vorm veerkrachtig is. Elk latje kan op die manier meer of minder ingedrukt worden. Dit systeem wordt gebruikt in de bedden van Swissflex, waarvan de latten bodem bestaat uit latjes die de vorm van het lichaam overnemen. De oneffenheden in vloeren worden zo opgevangen. Een ander systeem is de latjes op en neer laten gaan door het gebruik van kleine hydrolische pompjes die met elkaar in verbinding staan. Met andere woorden als het ene latje ingedrukt wordt, zal er meer druk komen op de andere latjes. De andere latjes geven ook druk terug aan het latje dat ingedrukt wordt. Op alle latjes zal dus even veel druk zitten. De oneffenheden in een vloer zullen op deze manier ook opgevangen worden.

Idee 4: Rolborstel

In navolging van idee 3 bedacht ik de rolborstel. Het is een cilindervormige borstel en opvangbak in één behuizing. Via wieltjes die over de grond rollen en die verbonden zijn met de borstel draait de borstel rond op een hogere snelheid dan dat je de borstel voortbeweegt. In de borstel zitten ook schoepen die wind maken. Het vuil wordt op die manier in de opvangbak geblazen. Het voordeel is dat er geen lijntje stof achterblijft zoals bij een stoffer en blik het geval is. Er is ook geen elektriciteit nodig zoals bij een stofzuiger. Het neemt ook minder plaats in dan een stofzuiger.

Idee 3: Elektrostatische roller

Het elektrostatisch materiaal dat bij de Swiffer producten gebruikt wordt is een interessant materiaal om te reinigen. Een nadeel echter is dat de doekjes of dusters niet herbruikbaar zijn en na enige tijd weg gegooid moeten worden. Dit is uiteraard niet erg milieu vriendelijk en er moeten telkens nieuwe doekjes aangekocht worden. Daarom bedacht ik een kuisproduct dat bestaat uit een elektrostatisch geladen cilinder die over de grond rolt en het vuil opneemt. In het toestel zit een strook die tegen de cilinder wrijft om de cilinder geladen te maken. Daarna rolt het geladen gedeelte van de cilinder over de grond en neemt het stof op. Vervolgens wordt dit gedeelte van de cilinder ontladen en het vuil wordt van de cilinder geschraapt en komt terecht in een opvangbak. Op deze manier zijn er geen doekjes meer nodig.

Idee 2: toetsenbord borstel

Uit rondvraag bij een aantal mensen leerde ik dat het reinigen van een toetsenbord niet bepaald gemakkelijk is. Daarom wil ik hiervoor een aantal oplossingen bedenken. Een eerste idee dat ik hiervoor heb, is een zeer klein borsteltje dat in de ruimte tussen de toetsen op een toetsenbord past. De haartjes van de borstel zouden gemaakt kunnen worden uit elektrostatisch geladen materiaal, zoals dit reeds bestaat bij de swiffer dusters.

woensdag 19 november 2008

Idee 1

Dit is één van mijn eerste ideeën. Een glad oppervlak reinigen is niet gemakkelijk, er ontstaan al snel vegen die zichtbaar blijven na het kuisen door gebruik van borstels, doekjes, sponzen,... Daarom bedacht ik een manier om een glad oppervlak te reinigen zonder fysiek contact met een reinigingsgereedschap. Hiervoor haalde ik inspiratie uit de Dyson Airblade, een handdroger die de handen droogt met een hogesnelheid luchtstroom.


Het systeem van de snelle luchtstroom gebruikte ik in mijn ontwerp.
Schets:


Het systeem werkt als volgt: Eerst zorgt een water spray ervoor dat het oppervlak nat wordt. Op deze manier kan er meer vuil worden meegenomen. Daarna blaast een sterke luchtstroom het water met het vuil weg, in een kleine afvalcontainer (te vergelijken met de stofcontainer in een stofzuiger).

Dit alles zou men eventueel in een compact product kunnen omvormen ter grote van een kruimeldief. De onderdelen die op de tekening te zien zijn (rechts), zijn de behuizing, een waterreservoir, een waterspray, een luchtcompressor, een afvalcontainer, een batterij.

Blog

Welkom op de ontwerpblog van Arne Desmet!

De eerste opdracht die op deze blog zal verschijnen is een ontwerp-opdracht voor PDC Brush. De opdracht luidt: ontwerp producten om een egaal oppervlak te reinigen...